Bel voor een afspraak
06-29342115
Stuur ons een email
hanneke@insighthaptotherapie.nl
Locaties: Gezondheidscentrum Baarn en Ambachtshuis Huizen

haptotherapie-baarn

Contact
In de haptonomische zwangerschapsbegeleiding staat centraal hoe het contact tussen de ouders en hun kind(eren) ervaren kan worden en verder verdiept.
Het gaat zowel om de beleving van de zwangerschap als de voorbereiding op de geboorte en daarna.
Meestal voelt de moeder het kindje al eerder bewegen dan de vader*. In deze periode kun je je eerste afspraak plannen. Natuurlijk kan dat ook daarvoor al, er is altijd genoeg te bespreken en te beleven.
Ook als er last is, pijn, verdriet of ongemak, is daar binnen de begeleiding zorg en aandacht voor. Door nu stil te staan bij het contact tussen jullie en jullie kindje, creëer je een warme en veilige basis voor straks.   *lees waar vader staat ook (levens)partner van de moeder.

Voor de moeder
Als zwangere vrouw raak je tijdens de begeleiding meer thuis in je eigen lichaam en word je gevoeliger voor de signalen die je lichaam geeft. Je komt in je eigen kracht en gaat vertrouwen op het natuurlijke proces van de geboorte.  Jij als mama, zwangere leert:
- Hoe je kunt verzachten in je lichaam
- Wat je kunt doen om je partner meer deelgenoot te maken van de zwangerschap
- Vertrouwen in je eigen lijf
- Hoe je je eigen regie kunt behouden of terugvinden

Voor de vader
Als partner van je zwangere vrouw en vader van je kind heb je een actieve rol. Je leert hoe je door met aandacht je vrouw en de schoot van haar aan te raken, een band opbouwt met je kind. Je zal merken dat het kind soms naar je toe komt en dat je het leert kennen. Het kind kan zich dan als het ware in je hand nestelen. Daarnaast wordt duidelijk hoe jij er tijdens het hele proces optimaal kunt zijn voor jezelf, je vrouw en je kind.

Jij als papa, partner ontdekt:
- Hoe je meer betrokken raakt bij de zwangerschap en geboorte
- Handvatten om tot steun te zijn
- Wat je kunt doen voor je eigen comfort
- Dat je kunt vertrouwen op jezelf

Voor het kind
De tastzin van het kind ontwikkelt zich al vroeg in de zwangerschap. Het kind is dan ook gevoelig voor aanraking en reageert hier op.  Als je regelmatig dit contact maakt, zal je kind zich veilig en welkom voelen. Ook de souplesse van het lijf van de moeder voelt prettig voor het kind.

 Wat het betekent voor het kind:
- Handen van de ouders raken vertrouwd
- Ontvangen van rust en zekerheid, door vertrouwde handen

Voorbereiding op de bevalling
Je zult leren hoe je samen de weeën kunt opvangen. Je ervaart hoe je dicht bij elkaar kunt blijven, ook als het moeilijk wordt of anders loopt dan verwacht. De vader leert hoe hij de moeder kan helpen om tijdens het gehele geboorteproces met haar aandacht en gevoel bij haar eigen lijf, bij zichzelf, en bij het kind te blijven. Jullie oefenen praktisch hoe je met de pijn van de bevalling kunt omgaan.

Dit betekent voor jullie dat jullie:
- Verschillende baarhoudingen kunnen ervaren
- De verbinding en afstemming met elkaar vergroten
N.B. Als er sprake is van een bijzondere situatie, zoals verlies, een tweeling of erg opzien tegen de bevalling, dan is daar aandacht voor.

Na de geboorte van het kind
Na de geboorte komen jullie nog één of meer keren terug, afhankelijk van wat voor jullie en je kindje zinvol is. Besproken wordt hoe de geboorte is verlopen, hoe de moeder herstelt en hoe het tussen de ouders en het kind gaat. Er is ruimte om stil te staan bij het vinden van een nieuw evenwicht met elkaar.
Het contact met elkaar, dat als een rode draad door de voorbereiding liep, is ook in deze bijeenkomst weer het punt van aandacht. Zo leren de ouders dat het aanraken, verzorgen, tillen, dragen, voeden, troosten en spelen met hun kind allemaal waardevolle contactmomenten zijn. En ook hoe je je kind op affectieve wijze kunt dragen en hem hierin zijn autonomie kunt laten ervaren en daarmee ook eigenheid kunt (mee)geven.

Dit betekent voor jullie dat jullie:
- Samen zoeken naar een (nieuwe) plek binnen het gezin
- Voorwaarden creëren voor een veilige hechting
- Basisbevestigend jullie kindje dragen en verzorgen